Язва на роговицата при кучето и котката

Язвите са дефекти в структурата на роговицата (прозрачната част на окото).cornea1

фиг 1: Анатомия на окото

Роговицата е изградена от напълно прозрачна тъкан. За разлика от кожата на например в роговицата няма пигмент нито кръвоносни съдове, което обуслявя нейната прозрачност. Корнеата е силно инервирана, което я прави много чувствителна тъкан. Поради тази причина дори малки частици, като прашинки, попаднали по нейната повърхност предизвикват силен дискомфорт.

Роговицата е съставена от три слоя:

  • Много тънък външен слой (epithelium)
  • Дебел среден слой (stroma)
  • Много тънък вътрешен слой (endothelium)

Всички три слоя са необходими за правилната функция на роговицата. Външният слой (епителиум) може да се опише като нежен прилепнал филм, който образува повърхноста на роговицата и я предпазва от инфекции. Той работи като щит на окото. Дебелият среден слой (строма) дава здравина и стабилност на роговицата.

Какво представляват язвите на роговицата?

Язвите на роговицата се класифицират по дълбочината, в зависимост кой слой от роговицата е засегнат.

  • Ако липсва само епителиума, това се нарича „повърхностна язва”
  • Ако дефекта достига до стомата, това се нарича „дълбока язва”.

cornea2

 

Фиг. 2: Ляво око на пациент с дълбока язва на роговицата. Забележете вдълбнатината в роговицата и размекването около него, правещо корнеата да изглежда синя. Този пациент се нуждае от оперативна намеса.

Въпреки, че при повърхностните язви са болезнени и има риск от инфекция на окото, за самото око няма риск от „изтичане” освен яко няма допълнителна травма. В случаите на по-дълбоки язви, окото става по меко и може да се перфорира. Дълбоките язви предизвикват видими вдлъбнатини по роговицата и може да са комбинирани с инфекциозен процес на окото. ( фиг. 2 и 3).

cornea3

Фиг. 3: Ляво око на пациент с дълбока язва причинена от одраскване. Забележете дълбоката вдлъбнатина на роговицата и малкото гной в окото, което е показател за тежка инфекция.

 

Признаците на язва на роговицата включват болка (сълзене, притворен клепач, депресия) и секрет от окото, който може да е воднист или гноен. Понякога язвата е видима на повърхността на окото. В такива случаи е много важно веднага да се потърси ветеринарен лекар.

 

 Как се диагностицира язва на роговицата?

cornea4

Фигура 4:  Ляво око на пациент с повърхностна язва на роговицата. Оцветяването с флуоресцин показва дефекта.

За да диагностицира корнеална язва Вашият лекар може да използва специална боя, която оцветява дефектите по повърхността на окото в зелено (фиг. 4). Това се нарича флуоресцинов тест.

Защо се случват язвите на роговицата?

Когато се докаже наличието на язва е важно да се опитаме да открием причината за нея. Повечето язви се причиняват от наличието на травматизъм. Това най-често се случва при кучета и котки с много изпъкнали очи (т.нар. брахицефални породи), например при Мопс и Пекинез или Персийски котки. При котки изявата на инфекция с Котешки Херпес Вирус, също е много честа причина за развитие на корнеална язва. Много състояния могат да увеличат риска от язви на роговицата. Намалената слъзна секреция е много характерен фактор, но други състояния като непълно затваряне на клепача (лагофталмус), вгъване на клепача (ентропиум) или тумори на клепачния ръб също могат да причинят това заболяване. 

Как се лекуват язвите на роговицата?

За да се лекува язвата е важно да се открие причината за нея и ако е възможно да се отстрани. Това ще спре усложняването на процеса и ще помогне на окото да оздравее по-бързо. Лечението най-често включва очни капки за лечение или превенция на инфекцията, но може да включва и други лекарства в зависимост от тежестта на процеса. Болкоуспокояващи и перорални антибиотици също могат да са необходими.

Налагат ли операция язвите на роговицата?

cornea5

Фигура 5: Пациент преди и веднага след оперативна намеса. Конюнктивалният графт ще изчезне след известен период от време.

Ако язвата е дълбока или корнеата (роговицата) е разкъсана, се налага операция, която да спаси окото. Налични са различни техники, но всички са свързани с налагането на здрава тъкан върху дефекта за да се стабилизира корнеата. Използва се много тънък шевен материал за да се коригира роговицата, може да се използва и оперативен микроскоп.

В повечето случаи здрава тъкан се взема от същото око от околната на язвата тъкан.

  • Розовата тъкан около роговицата (конюнктива) може да се използва за да се постави ‘conjunctival pedicle graft’  (конюнктивален графт) върху дефекта.
  • Много често, здрава роговична тъкан се захваща за конюнктивата, като така придава повече устойчивост на очната стена. Това се нарича „корнеоконюнктивална транспозиция”.
  • Възможна е и техника с корнеален графт, но тя разчита на ограничена възможност при избора на донор за корнеална тъкан.

Каква е превенцията при язвата на роговицата?

При пациенти с изпъкнали очи, трябва да се правят периодични очни прегледи, които могат да установят дефекти в роговицата. Индикации за това са белезникави или кафеникави линии по роговицата на не болезнено око или лепкав секрет, който се появява периодично. Всеки признак на болезнено око е знак за незабавна консултация с ветеринарен лекар.   
Изготвил: д-р И. Антонов