Част от по-интересните ектопаразити при морските свинчета

/Guinea pig louse, Chirodiscoides Caviae, Trixacaruscaviae, Cheyletiellaparasitivorax/

Често пъти след като са си взели морско свинче стопаните идват при нас с информацията, че морското свинче се чеше. Причината за този сърбеж е, че морското свинче има някои от видовете външни паразити. Много често опаразитените с въшки морски свинчета не проявяват никаква клинична изява. Често обаче, при стресови състояния, например смяна на мястото на живеене, се проявяват симптоми, като силен сърбеж, слабост, анемия и възпаление на кожата. Заразяването става от друго морско свинче или предмети, които са опаразитени. Диагнозата се поставя след преглед и микроскопско изследване на кожа и космена покривка. Обикновено след третиране на паразитите всички симптоми изчезват.

Хородискоидес е вид кърлеж, който се среща само при морските свинчета, относително по-безвреден от въшките, защото не причинява така силен сърбеж и няма системна изява като слабост или анемия.

Триксакарусът е крастен кърлеж, характерен за морските свинчета. Кърлежът се предава чрез пряк контакт. Клиничната изява много варира в зависимост от степента на инвазия и до колко заболяването е прогресирало. Признаците могат да бъдат: алопеция, силна болка, дехидратация, анорексия, а при ненавременно лечение – дори смърт. Лечението е с ивермектинови препарати, като курсът на лечение трябва да бъде поне няколко приема на ивермектин през 7-10 дни, като в края на пъврия месец е препоръчително да се направи микроскопско изследване.

Хейлетиелата е микроскопичен кърлеж, който е характерен за кучета, котки, зайци, морски свинчета и др. Хейлетиелозата при домашните любимци се характеризира с изявен сърбеж, алопеция и „пърхут„. Много често стопаните идвайки казват, че животните им имат „пърхут„, но всъщност те имат паразити от този вид. Диагностиката на тези паразити е най-точна след микроскопско изслеване.

От изброените паразити единствено Хейлетиелата би могла да бъде опасна за човека, тъй като ухапването от кърлежа причинява зачервявания и сърбеж, но те не живеят и не се размножават върху човешката кожа.

Диагностиката е най –точна с микроскопско изследване ,въпреки че не винаги от първият път можете да отикриете паразитите.За това имате ли основателно съмнение за някои от изброените паразити след започнато лечение периодино можете да правите микроскопско изследване.

Лечението е с ивермектинови препарати ,които могат да се прилагат както инжективно така и като спот он форма !

sp1sp3

sp2image03