Храните като причинители на алергии при домашните любимци

Хранителните алергии представляват около 10% от всички алергии наблюдавани при кучетата. Това е третата най-честно срещана причина за кожни проблеми след алегриите причинени от ухапвавния на бълхи и атопичният дерамтит. Като цяло тези алергии са виновни за около 20% от случаите на сърбеж и постоянно чесане при кучетата.

Цялостният процес на алергизиране на кучето към определен агент в храната и продуцирането на антителният отговор, който става в гастроинтестиналния тракт при тези пациенти не е напълни изучен. Въпреки неразбирането на точната патогенеза на болестта, има много неща, които са добре проучени включително симптомите, диагностицирането и лекуването на това заболяване..

Хранителните алергии засягат както кучета така и котки. За разлика от атопичният дерматит тук няма тясна връзка между алергията и специфична порода. Тези алергии засягат еднакво както мъжки така и женски, както кастрирани така и некастрирани животни. Могато да се проявят още от петмесечна до дванадесет годишна възраст. Много животни с хранителни алергии могат да проявяват и други видове алергии.

Хранителна алергия или нетолерантност?

Има някои разлики, които трябва да се направят между хранителната алергия и нетолерантност. Хранителните алергии са истински алергии и се проявяват с характерните симптоми на сърбеж и кожни проблеми. Хранителната нетолерантност се проявява с диария или повръщане и не отключва алергични реакции. Добрата новина е, че и двете заболявания могат да се елиминират с диета изключваща агентите, които предизвикват реакция.

Най-чести причинители:

Проучванията показват, че има няколко хранителни съставки, които са най-чести причинителни на алергии. При кучетата в този ред са телешкото месо, мляко и млечни продукти, царевица, соя, пилешко месо, риба. Ако забелязвате най-честите причинителни са едни от най-честите съставки на храните. Тази корелация не е случайна. Докато някои протеини може да са малко по-антигенни от други, много протеини са подобни по форма и честотата на приемането им от организма може да има корелация с честотата на проявяване на алергични рекации към тях.

Симптоми:

food_alerg_photos

Симптомите на хранителните алергии са подобни на симптомите на другите алергии при кучетата и котките. Основният симптом е сърбеж и зачервяване на кожата основно около лицето, краката, ушите и областта около ануса. Симптомите могат да включват също и хронични инфекции на ухото, загуба на козина, упорито чесане, зачервявания и кожни инфекции, които се повлияват от антибиотици но след това рецидивират. При някои пациенти е наблюдавана по-честа дефекация. Проучване показва, че кучета без хранителна алергия дефекират средно 1.5 пъти на ден, докато такива с доказана алергия може да дефекират до 3 или повече пъти на ден без да имат диария.

Симптомите, които отличават хранителната алергия от атопичния дерматит са възрастта на кучето, честотата на проявление и липсата на отговор при лечение с кортикостеродни препарати.

Диагноза:

Диагностицирането на хранителна алергия е много просто. Но въпреки това трябва да се знае, че много други проблеми могат да причинят подобни симптоми и много животни страдат от съпътстващо заболяване освен алергията, много е важно да се диагностицират и вторичните заболявания и да се лекуват правилно , паралелно с лечението на алергията. Атопията, дерматита от ухапвания на бълхи, чревните паразити, саркоптозата и кожните инфекции могат да имат подобни на алергията симптоми.

Съвети за хранене и диета:

Съвети:

Хранете само с предписаната диета!

НЕ давайте:

– Лакомства

– Кожени кокали

– Свински уши

– Копита

– Овкусени лекарства

– Овкусена паста за зъби

– Овкусени играчки

Не позволявайте на кучето достъп до котешка тоалетна!

Разхождайте кучето на каишка! Не позволявайте да яде неща от околната среда!

Ако кучето изяде нещо странично запомнете го и си го запишете!

В миналото се смяташе за достатъчно да се назначи лечебна диета за период от 3 седмици но нови проучвания показват, че при кучетата само 26% реагират с подобрение до 21-ия ден. Повечето се излекуват за период от 12 седмици. Ето защо е много важно да храните с тази диета 12 пълни седмици. Ако забележите видимо подобрение или напълно изчезване на симптомите, тогава може да се върнете към първоначалната диета. Това се нарича „провокативен тест” и е важен метод за доказване на диагнозата.

Изготвил: д-р Ивайло Антонов