Хептална липидоза

или Защо котките не трябва да гладуват!?!

Има много причини едно коте да спре да се храни. ( Вътрешни болести, болести на устната кухина, зъбите и езика,  стрес и много други) . Много е важно  , когато котето спре да се храни,  бързо да бъде установена причината за това.

Докато едно куче може да  остане 2-3 дни без храна и това да няма сериозно последици за неговото здраве, то при котките НЕ Е ТАКА! Тe имат постоянна нужда от аминокиселини  (Таурин, Карнитин, Аргинин, Метионин и др.)  и не бива да гладува повече от 1 ден .При липсата на тези жизненоважни хранителни вещеста организмът им се мобилизира и започва да черпи енергия от мастните  резерви.Метаболизмът на мазнините минава през черния дроб ,а  състояние на мобилизирано разграждане на мастните депа може да бъде пагубно за котката,защото започват процеси на натрупване на мазнини в хепатоцитите на черния дроб , водещо до увреждането му  и така наречената  ХЕПАТАЛНА ЛИПИДОЗА . Най-честите симптоми на това състояние са повръщане , диария , иктерус , апатия , намаляване на двигателната активност  и загуба на апетит. Това води до образуването на един порочен кръг , в който гладуването води до вторична загуба на апетит. За да бъде избегнато това състояние порочния кръг трябва да бъде прекъснат и това може да стане по няколко начина : Поставяне на езофагосонда- хирургическа манипулация , при която се поставя хранопроводна сонда и животното се захранва от там ;  Назогастрална сонда- не изисква хирургическа намеса – поставя се сонда през носа на живототното и се захранва чрез нея ; Хранене чрез спринцовка с високосъдържателни протейнови пастети, направени от сурови пилешки или патешки гърди.(Важно е да бъдат сурови,защото при термичната обработка на месето се губят жизнено важни аминокиселини).

Когато котето започне да се храни самостоянтелно означава ,че  порочния кръг е вече прекъснат , но най-добре храненето с високосъдържателни протеинови храни да продължи.Дори и при котки със склонност към затлъстяване най-добрата диета е протеиновата.

 

Д-р Светослав Пенчев