Тотално протезиране на тазобедрена става

Това е историята на Вини, куче от смесена порода, намерен и осиновен след като е бил в продължение на месеци с хронична луксация на тазобедрената става и с високостепенна атрофия на мускулатурата на крайника. Предприехме тотално протезиране на тазобедрената става, тъй като това осигурява най-бързо и пълноценно използване на крайника след операцията.

DSC_3055

Етап от операцията на тотално протезиране

Операцията се състои в поставяне на няколко-компонентна система от импланти изградени от различен тип метал, метални сплави и полиетилен, които влизайки в контакт един с друг осигуряват нормалното ставно движение. Размерът на имплантите е различен, в зависимост от размера на животното.

DSC_1609DSC_1660

Предоперативното планиране цели определяне на точния размер на имплантите

Съществуват два типа системи за тазобедрено протезиране – безциментови и такива при които имплантите се фиксират към костта посредством костен цимент. Първите се водят златен стандарт и голямото им предимство е дългия им живот, което е от голямо значение когато се протезират млади животни, както бе случая с Вини. При идеални условия, костта враства в имплантите, благодарение на тяхната пореста повърхност.

Bild_2   DSC_3054  wp36556c91_0f

Безциментова модулна система Helica, която бе използвана при операцията на Вини

 Очакванията ни са, че Вини ще може да възстанови почти напълно естествения обхват на движение в ставата, въпреки хроничната диспозиция на бедрената глава и шийка и контрактурата на някой групи мускули.

DSC_4899

Рентгеновата снимка на Вини, показваща дислоцираната тазобедрена става и свързаните с това ставни изменения

DSC_4901

Следоперативната рентгенова снимка на новата тазобедрена става на Вини

Десет дни след операцията Вини използва оперирания крайник. Поради мускулната контрактура все още е ограничено изпъването в ставата, което се надяваме да се възстанови с времето и с помощта на физиотерапия.

1 thought on “Тотално протезиране на тазобедрена става”

Comments are closed.