Спешни състояния, изискващи незабавна лекарска намеса

Спешно състояние е всяко остро или внезапно възникнало състояние на организма, свързано с нарушаване или спиране на жизнените функции, нарушаване на морфологичната структура или спиране на функционалните процеси на един или няколко органа или системи в организма.

Това са бързо развиващи се и животозастрашаващи състояния, затова изискват незабавна реакция както от страна стопаните, така и от страна на лекарския екип.

В следващите редове сме подготвили най-важните индикации, по които да разпознаете, че Вашият домашен любимец се нуждае от спешна лекарска намеса.

 

 • Затруднено дишане и задух – ако животното Ви диша учестено и повърхностно, чувате нетипични звуци или трудно си поема въздух/трудно издиша, ако има кашлица или диша с отворена уста (най-вече при котките) и особено ако езикът е посинял незабавно трябва да потърсите лекарска помощ.

 

 

 • Ако има обилно кръвотечение – от естествени отвори (нос, устна кухина, влагалище) или от нараняване на голям кръвоносен съд. В случаи на обилно кървене от рана е важно ако можете да поставите пристягаща превръзка над мястото, за да намалите силата на кървене докато пристигнете при най-близкия ветеринарен лекар.

 

 • Разширение и превъртане на стомаха (GDV-Gastric Dilatation Volvulus) – състояние, характерно за едрите породи кучета, с дълбок гръден кош. Характеризира се с неуспешни опити за повръщане, силно издуване на корема, затруднено дишане и прогресивно влошаване на общото състояние. Най-често се случва през ноща и е изключително важно да потърсите веднага лекарска помощ- не чакайте до сутринта!

 

 

 • Травми от различен произход- такива най-често са падания от високо, удар от авотомобил, сбивания, съпроводени с обширни разкъсни рани, огнестрелни рани и т.н. Обикновено тези състояния са съпроводени с травматичен шок и влошено общо състояние. В някои случаи обаче животните видимо са добре – въпреки това задължително посетете ветеринарен лекар.

 

 • Свръхчувствителност от алергичен произход (Анафилаксия) – Това е животозастрашаваща алергична реакция, която се развива за минути. Признаците са многобройни и най-често се наблюдава внезапно безпокойство, подуване на лицето, силен сърбеж, може да има затруднено дишане, да се появи повръщане или диария. Ако не се предприеме навременна реакция животното може да изпадне в коматозно състояние и гърч. Най-чести причини за тези състояния са ужилвания от насекоми или прием на храни и лекарства.

 

 

 • Невъзможност за уриниране – това състояние се среща често при мъжки котараци – застават в тоалетната и правят опити да уринират, като често отделят само няколко капки кървава урина, спроводено с признаци на болка ( силно мяукане). С развитие на състоянието животните спират да се хранят и започват да повръщат, развива се състояние на уремия, което е животозастрашаващо.

 

 • Топлинен и слънчев удар – Кучетата трудно регулират своята телесна температура, затова не правете продължителни разходки, когато навън е над 30°C, не оставяйте животното продължително време на пряка слънчева светлина и в никакъв случай не оставяйте животното си в колата или други малки пространства (напр.остъклени тераси) даже и за няколко минути! Първи признаци: много бързо и шумно дишане и пръхтене; обилно слюноотделяне и пяна по устата; тревога и безпокойство, дезориентация; физическа слабост и залитане; горещо тяло и особено носа, корема и възглавничките; ускорен пулс; повръщане и диария. Ако не се вземат навременни мерки жвотното може да изпадне в безсъзнание, шок и коматозно състояние.

 

 

 • Отравяния – Веднага потърсете лекарска помощ ако сте видели или се съмнявате, че вашият домашен любимец е погълнал отрова (най-често антифриз или миша отрова) или лекарства.

 

 • Трудно и продължително раждане – Индикации за посещение при ветеринарен лекар : Ако след раждане на плод повече от 2 часа липсват напъни;  повече от 30мин има напъни, но не излиза плод; Наличие на нетипични вагинални изтечения – гнойни, кърави, лошо миришещи; Влошено общо състояние на майката.

 

 • Неврологични признаци – гърч и коматозно състояние

 

 • Многократни повръщания или обилна диария, съпроводени с бързо влошаване на общото състояние.

 

 • Признаци на болка – Ако животното Ви е неспокойно, крие се, вокализира, диша учестено, или наблюдавате куцота, схванатост или парализа – не го оставяйте да страда, а потърсете спешна ветеринарномедицинска помощ.