Ретробулбарен абсцес при кучетата

Ретробулбарното пространство се намира точно зад окото. Въпреки, че е рядко срещано заболяване, там (зад окото) може да се развие инфекция или джоб пълен с гной и това се нарича ретробулбарен абсцес. Това обикновено се свързва с възпаление и инфектиране на тъканите зад окото. Когато тази инфекция се локализира в една област се формира абсцес.

Тази инфекция може да се развие от възпалителен процес в устата, зъбите, очите или синусите също така от миграция на чуждо тяло или от системна инфекция. Може да се развие при животни от всяка порода, пол и възраст. В периодите на дълго засушаване появата на ретробулбарен абсцес по-често се свързва с наличие на чуждо тяло тъй като в тези периоди растителността е суха по-остра и по-лесно прониква през тъканите на устата в пространството зад окото.

В повечето случаи на ретробулбарен абсцес се засяга само едното око и се поддава добре на лечение. Много животни имат подобрените в рамките на 48 до 72 часа при правилно лечение.

За какво да наблюдаваме

Признаците на това заболяване обикновено се изявяват внезапно и включват:

– Изпъкване на окото (екзофталмус)

– Оток на тъканите около окото

– Частично изпадане на третия клепач

– Болка при отваряне на устата

– Отказ от храна (поради болка) или отказ от дъвчене на твърди храни

– Скимтене при дъвчене

– Летаргия

– Треска

Диагноза

Предприема се пълен преглед на окото, който включва оцветяване на роговицата с флуоресцин за да се провери за язви и измерване на вътреочното налягане. Добре е да се огледа устната кухина ако е много болезнено може да се наложи поставяне на упойка.

Често първичният преглед е достатъчен за да се постави диагноза. В някои случаи се налага допълнителна диагностика, която може да включва:

– Изследване на кръвна картина

– Биохимичен профил

– Анализ на урина

– Ехографски преглед на тъканите около и зад окото

– Рентгенография на устната кухина и зъбите

Лечение

Лечението включва елиминиране на инфекцията и дрениране на събраната гной от това  пространство. В леките случаи се започват антибиотици локални и системно. Много от тези случаи отговарят с подобрение до 48 / 72 часа. Ако признаците не се подобряват или се влошават трябва да се пристъпи към хирургична интервенция, която включва достъп до пространството зад окото и дрениране на гнойта. Това се извършва под обща анестезия.

Ако забележите признаци на болка в окото или изпъкване трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар. Ако се постави диагноза ретробулбарен абсцес трябва да спазвате лечението по предписание на ветеринарният лекар.За да намалите риска от образуване на такъв абсцес се опитвайте да предпазите Вашият любимец от поглъщането на чужди предмети особено растения.

Автор: Dr. Rhea Morgan

Превод: Д-р И. Антонов

Източник: http://www.petplace.com/article/dogs/diseases-conditions-of-dogs/eyes/retrobulbar-abscess-in-dogs