Профилактика и контрол на бълхите и кърлежите по нашите любимци!

Профилактиката и контрола върху бълхите и кърлежите по домашните любимци е многостепенен процес. Възрастните паразити живеят основно върху животните, но техните яйца и ларви се срещат в изобилие в килимите, диваните и местата където животните спят. На всяка бълха, която виждате върху Вашият любимец, отговарят стотици яйца и ларви намиращи се в дома Ви. Ето защо истински ефеткивната терапия включва третиране и на средата, която обитава Вашият любимец. Ето кои са важните стъпки за успешна терапия срещу бълхите и кърлежите:
– Унищожаване на паразитите в домашното пространство
– Унищажаване на паразитите в околната среда
– Унищожаване на паразитите върху животните
– Прекъсване на биологичния цикъл

Контрол на паразитите у дома:

Няма ефективна програма за защита от бълхи и кърлежи, която да не включва контрол на околната среда!

Контролът на паразитите у дома включва механично почистване, химично третиране и прекъсване на билогичният им цикъл. Започнете с почистване с прахосмукачка особено в ъглите, меката мебел и местата където животните спят. Доказано е, че почистването с прахосмукачка може да отстрани до 50% от яйцата на бълхите. Използвайте продукт, който унищо     жава възрастните форми и прекъсва развитието на ларвните форми. Особено ефективни за големи площи са спрей формите. Те покриват голяма площ и достигат до всички места. Внимателно избирайте инсектицидните продукти като обръщате внимание на токсичността им. За повече информация попитайте Вашият ветеринарен лекар. Всяка седмициа почиствайте леглото и местообитанието на домашният Ви любимец с продукт, който действа както на възрастните, така и на ларвните форми. Не забравяйте да третирате Вашият гараж, мазе и всяко друго място където домашният Ви любимец прекарва повече време.

Контрол на паразитите в околната среда:

Напълно нормално е да видите живи паразити по животното веднага след третиране. Всички препарати имат нужда от време преди да окажат ефект.

Контрола върху бълхите и кърлежите в околната среда основно цели елиминирането им в двора и къщата на кучето, защото там те са най-многобройни. Бълхите обичат влажни, топли и сенчести места, където има много органични отпадъци. Почиствайте редовно всички органични отпадъци като листа, окосена трева и др. за да разрушите местобитанията на блъхите. Дивите животни и гризачите също могат да носят паразити. Опитайте да ограничите техният достъп до Вашият двор.

Контрол на паразитите върху животните:

img1

Има безброй много противопаразитни продукти за употреба при животни включително ежемесечни спот он форми, спрей форми, каишки, шампоани, пудри, инжективни или таблетни форми. Всеки продукт има нужда от време след третирането за да се абсорбира и да започне да действа.

Спот он форми: Това за най-широко използваните форми на пазара. Те се аплицират на малко място върху гърба на животното и това ги прави едни от най-лесните за употреба. Основно включват в състава си перметрин, img2фипронил, имидаклоприд, пирипроксифен и селамектин.

Спрей форми: Тези форми могат да бъдат аерозолни или в бутилки с помпа. Когато позлвате спрей не е нужно да мокрите обилно животното, но е важно да се третира цялото тяло. Ако третирате около очите и ушите го направете с напоен памук. Пазете очите от попадане на продукт в тях. Използвайте в проветриви помещения.

Шампоани: Повечето противопаразитни шапоани помагат основно да се премахнат бълхите и яйцата от животните като някои от тях имат и по-продължително действие след изкъпването. Всеки шампоан трябва да се нанесе по цялото тяло и да престои поне 10 минути преди изплакване. Отново е важно да се пазят очите и ушите. Няма ефективна програма за защита от бълхи и кърлежи, която да не включва контрол на околната среда! Напълно нормално е да видите живи паразити по животното веднага след третиране. Всички препарати имат нужда от време преди да окажат ефект.

Каишки: img3Противопаразитните нашийници могат да са ефективни когато се използват правилно. Правилно е да се остави 1 пръст свободно място между нашийника и шията на животното. Излишният останал край се отрязва за да не се гризе от животното. Проверете на опаковката периода на действие и дали нашийника е водоустойчив. Ако се появи зачервяване на кожата поради свръхчувствителност трябва да използвате друг продукт.

 

 

 

Освен, че е болезенено ухапването на бълхите може да прични и заболявания:

1. Flea allergy dermatitis FADimg4 Алергичен дерматит Причинява се при инвазиране на животните с бълхи, които смучат кръв през кожата. Патогенното действие на слюнката на бълхите – се основава на съдържащите се над 15 компонента с алергогенни свойства, сред които аминокиселини, ароматни съединения, флуоресцентни материали, полипептиди и фосфорни съединения. Вследствие на тяхното действие се наблюдават сензибилизация, анемия, дразнене, уртикария, пренасят още и ендемичен тиф и бубонна чума. Епидемиология на FAD – по-често боледуват кучетата от котките, 40% от кучетата са чувствителни на ухапванията на бълхи, няма породна и полова предразположеност, не засяга животни под 6 месечна възраст, най-често боледуват животни от 1 до 5 години, има лятно-есенна сезонност при умерен климат. Общата симптоматика включва силен сърбеж, хапане, чесане, близане, триене, зацапване със слюнка, сплъстяване на козината, червеникаво оцветяване при навлажняване, косми между зъбите, в повърнатите маси и фекалии, кожен тремор, нервност, агресивност, алопеции, подстригване на космите наоколо, еритема, ерозии, папули, пустули и крусти, еозинофилия. Сърбежът е основен клиничен признак при FAD! Алопецията е друг важен белег, тя може да е локална или генерализирана.

2. Hot spot – img5Представлява остър влажен дерматит Характерен е за кучето. Етиологичните фактори за предизвикването му са FAD, горещ и влажен климат, остри изгаряния, дълга козина, нечистотии, одрасквания от растения, краста, ухапвания от кърлежи или комари, ушни инфекции, неспособност за извършване на тоалет и др. Предразположени са кучетата с дълга и гъста козина, лятна сезонност, локусите са кръгли или клиновидни, склонност към много бързо разрастване, изключително силен сърбеж, влажна секреция, болезнена кожа, неприятна миризма (Staphylococus intermedius, Malassezia pachydermatis). Основна локализация – лице, основа на опашката.

3. Miliary Dermatitisimg6Милиарен дерматит Oсновно се среща при котките, папулокрустозен дерматит т.нар. струпейна болест по котките, в 80% от случаите е причинен от FAD. Освен това други причини са автоимунни, хормонални дискорелации, недоимъчни, нарушения в храненето, стрес, дерматофитози. По изключение може да се срещне и при кучето. Лятна сезонност, ограничен или генерализиран изрив, малки крустозни папули с червеникава основа, изключително силен сърбеж, козината е сплъстена като покрита със засъхнал захарен разтвор. Възможно е да се получат усложнения – еозинофилена гранулома.

Профилактиката на тези заболявания включва:

Унищожаване на популацията на бълхите върху тялото на животните и в местообитанието им. Лечение на алергията и лечение на кожните лезии. Редовно обезпаразитяване !

ПРЕВЕНЦИЯ – ПРЕВЕНЦИЯ – ПРЕВЕНЦИЯ!!!

Най-добрият начин за контрол на бълхите е превенцията. Редовното обезпаразитяване на всеки месец или според указанията на производителя е изключително важно за да се редуцира рискът от заразяване на животните и околната среда с бълхи и кърлежи. Спазвайте профилактичната програма за да сте сигурни в здравето и щастието на Вашият любимец.