Повишена ефективност при лечение на скъсана предна кръстна връзка при кучето

За съжаление сред настоящите оперативни методи за лечение на скъсана предна кръстна връзка при кучето не съществува такъв, който да гарантира пълно възстановяване на ункционалноста на крайника. Максималното възстановяване, което може да бъде постигнато статистически е около 85-90 %.
Въпреки това работата на хирурга е да избере този вид лечение, което да доведе до най-пълноценно ъзстановяване на оперирания крайник. За степента на възстановяване, обаче важна роля играят и други фактори – съпътстващо увреждане на менискус, степен на развитие на остеоартритен процес, степен на замускуленост на крайника, телосложение на кучето и други.
В клиниката д-р Светослав Христов извършва двете най-разпространени и утвърдени
хирургически техники за лечение на скъсана предна кръстна връзка – ТТА (Tibial Tuberosity
Advancement) и TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy). ТТА е по-често използваната при
нашите пациенти и дава много добри и постоянни разултати. Ключов момент е правилното
предоперативно планиране и извършване на операцията като абсолютна реплика нa
предоперативния план.

TTA planningMarkova_Mariyana_3-12Markova_Mariyana_9-12

TTA post opTTA long plate post opTTA

 

Един от съвременните методи за подбор на правилните импланти, съобразени с пациента е софтуеър приложението iPlan TTA .

https://itunes.apple.com/bg/app/iplan-tta/id797147930?mt=8&ign-mpt=uo%3D4

ТТА техниката непрекъснато се развива и усъвършенства. В днешни дни имаме възможност да използваме два пъти по-голямо разнообразие от размери импланти, в сравнение с наличните преди 5 години, когато започвахме да извършваме операцията. Освен това дизайна на имплантите се промени значително и всичко в съвкупност доведе до по-добри клинични резултати при нашите пациенти.

TTA cagesKYON TTA long plate

Оценка за степента на възстановяване на оперирания крайник, обаче не е лесна задача. Тъй като целта на операциите при скъсана предна кръстна връзка целят подобряване функцията на крайника, то има известен субективизъм в това колко са ефективни всъщност тези хирургически техники. Не е достатъчно просто да попитаме стопанин на оперирано куче според него в каква степен се е възстановил домашния му любимец. Дори простото изследване на пациента от опериращия ветеринарен лекар често е недостоверно, тъй като е въвлечен Пласебо ефекта и естествено лекарят, който е оперирал иска пациентът му да е с подобрена функция на оперирания крайник. С цел по-обективно изследване на нашата работа сме въвели протокол, при който на всеки пациент със скъсана предна кръстна връзка се извършва видео преди операция, 10 дни след операцията, на третата седмица и два месеца след това. Видеозаснемането се прави в slow-motion режим, което позволява много по-детайлно изследване на походката.
Видеофайловете се преглеждат и оценяват степента на куцота в скала от 1 до 10 от два ветеринарни специалиста (този който е оперирал и един независим такъв). Други изследвания, които се правят в допълнение са измерване на обиколката на бедрената мускулатура и обхвата на движение в колянната става и сравняване със срещуположния крайник.

[youtube id=“3cJsJCzP4yI“]

Предоперативно изследване на шоколадов лабрадор със скъсана предна кръстна връзка

[youtube id=“HKUslmc1ixU“]

Видео изследване 10 дни след ТТА на същия шоколадов лабрадор

[youtube id=“BRz3DYyYT4w“]

Сибирско хъски 3 седмици след ТТА3

[youtube id=“nSjlGSdgOSk“]

Женски ротвайлер 3 седмици след ТТА

[youtube id=“VBHrf7hGGV8″]

Мъжко немско овчарско куче два месеца след двустранно извършена ТТА техника

Друг момент, касаещ степента на възстановяване е състоянието на менискуса по време на  операцията. За съжаление при 30 до 50% от случаите на скъсана предна кръстна връзка при  кучето се открива и съпътстващо скъсване или травма на вътрешния менискус. Тъй като скъсаният  менискус е сериозен източник на болка, то откриването и отстраняването на скъсаната/травмирана област е важна част за крайния изход на операцията. За тази цел използваме артроскопски-асистирано изследване на менускуса след малък хирургичен достъп до колянната става.

[youtube id=“roFr5oYyMN4″]

Някой породи кучета, обаче имат анатомични особености, които ги правят по-подходящи кандидати за TPLO. Това важи и за по-дребните по-размер породи, при които ТТА е по- трудно приложим метод и при тях по-често извършваме TPLO. Голямото предимство на TPLO техниката е свързана с непрекъснатото развитие на имплантите и възможността да се използват т.нар. заключващи системи пластини и винтове. Те осигуряват по-прецизно извършване на операцията, дават по-стабилна фиксация и осигуряват по-бързо зарастване.

TPLO miniT PAX plate

TPLO, използвайки титаниева полиаксиална заключваща система

SOP preop SOP TPLO post opSOP TPLO Cr_Cd SOP TPLO plate
TPLO, използвайки стоманена SOP (String of pearls) заключваща система
TPLO mini preop  TPLO post op mini
TPLO при куче порода Йоркширски териер