Перивулварен дерматит при кучето и котката. Хирургична реконструкция на вулвата . ( Vaginoplastika )

Перивулварният дерматит или пиодермия е заболяване , което най-често се среща при кастрирани и затлъстели женски кучета и котки. В заболяването не се наблюдава генетична предразположеност. При кучетата, съществува породна предразположеност. Най-често се засягат всички брахицефални породи (булдози и мопсове), а при котките персийските. Важна причина за възникване на заболяването е много ранното извършване на кастрация. Следствие излишно отложената тъкан около вулвата  и намаляване на нейните размери ( хипопластична вулва ), се образуват кожни гънки/ бръчки, които я обвиват от всички страни. Между вулвата и тези кожни гънки се образуват вадички. Намалените размери и променената постановка са предпоставка за задържане на урина и влага. Липсата на аерация, задържането на урина и триенето са важна причина за бурно развитие на  патогенна микрофлора.     Често при цисти на яйчниците съпроводени с високи нива на естрогени, успоредно със останалите признаци, се установява и възникване на перивулварен дерматит, съпроводен алопеция.

( Френски булдог , 6 години , кастриран )

 

(Кучета с различна изява на заболяването)

Клинични признаци, които може да се наблюдават:

  • Зачервяване около вулвата
  • Неприятна ( зловонна ) миризма
  • Силно изразен сърбеж в тази област
  • Маниакално хапане, близане, търкане
  • По-често уриниране, придружено с болезненост
  • Неестествени изтечения от вулвата
  • Кървене, кръв в урината
  • Схванат вървеж
  • Признаци на обща отпадналост, безапетитие и други в по-напреднали състояния
  • При цисти на яйчниците клиничната картина е по-различна. Вулвата е уголемена, едематизирана, често се установяват кървави или кърваво-гнойни изтечения, неприятна миризма. Матката е увеличена и изпълнена с гной (пиометра). В яйчниците се установяват цисти, нивото на естрогените е високо. При цитовагиналното изследване се установяват вроговени глетки. Често космената покривка окапва около вулвата (алопеция).

Ако не се обърне внимание на заболяването, по-възходящ път, то може да премине към влагалището, пикочния мехур и матката, при некастрираните.

На база ясната клинична картина и анамнезата от наблюдателни и грижовни собственици, диагнозата се поставя лесно. Като допълнение е добре да бъдат направен вагинален преглед, кръвни изследвания ,вагиноскопия, антибиотикограма с изолиране на причинител и др.

Лечението от своя страна може да бъде консервативно и оперативно

►Консервативното лечение се изразява в прием на системни антибиотици и противовъзпалителни средства, локална дезинфекция, средства за подсушаване и ежедневно почистване. Желателно е назначаването на антибиотичното лечение, да става след изолиране на причинителите и изготвяне на антибиотикограма. В повечето  случаи този тип на лечение повлиява симптомите за определен период от време и след това заболяването рецидивира.
►Оперативното лечение (Vaginoplastika, Episioplastika) е пластично реконструктивна процедура, чрез която се премахват излишните гънки около самата вулва. По този начин вулвата заема нормална физиологична позиция , чрез която се възпрепятства задържането на урина. Премахват се така наречените вадички .
►При цисти на яйчниците най-ефективно е извършване на кастрация.

(https://www.acvs.org/small-animal/vulvar-fold-dermatitis

12443320_1156827917670370_671579569_o 12894595_855966417846121_255694283_o

 

( Това са снимки на куче на 10 години , кастрирано , което дойде в клиниката с типични оплаквания за перивулварен дерматит.Първоначално бе назначено медикаментозно лечение, което бе неуспешно. След това , на същото бе направена вагинопластика с реконструкция на перивулварното пространство. )

( http://www.veterinarypracticenews.com/April-2009/Common-Cause-Of-Chronic-UTI-Has-A-Surgical-Solution/ )

( След оперативно състояние )

Превенция и профилактика.

Като такива , на първо място стопаните трябва да регулират килограмите на своите любимци. Ежедневно почистване на вече образуваните гънки с дезинфекциращи препарати, също би оказало добро влияние. Много важен момент е избирането на оптимална възраст за кастрация. Много ранното кастриране, е свързано с неправилното развитие,разположение и формирането на вторичните полови белези. При проявена клиника на заболяването , моля потърсете мнение от специалист.

Изготвил : Д-р Георги Киряков