Перзистираща дясна аортна дъга – Васкуларни рингови аномалии

Какво е това ?

Термина  „васкуларни рингови аномалии“ описва група от няколко заболявания, които се дължат на  неправилно развитие на големите кръвоностни съдове по време на ембрионалното  развитие .При тези малформации хранопровода и  трахеята биват обхванати в „ пръстен“ от тези неправилно разположени кръвоносни съдове при което се нарушава процеса на хранене.Засегнатите животни не могат да преглъщат твърда храна, изостават в растежа си и понякога като усложнение има аспирационна пневмония. В случаите когато и трахеята е приклещена животните имат затруднения в дишането. Най-често срещаната аномалия е  перзистираща дясна аортна дъга.Нормално най-големият кръвоносен съд Аортата се развива от кръвоносен  съд-предшественик наречен лява аортна дъга, в случая Аортата вместо от лявата аортна дъга се развива от  дясна аортна дъга при което се създава съдов пръстен около хранопровода, водещо до стесняването му и  в  последствие   образуване на дивертикул(джобовидно разширение) преди стеснения участък. Проблема с  храненето се забелязва почти веднага след отбиването на кучетата или котетата и преминаването им към  твърда храна

Унаследявали се?

Да.

Механизма на унаследаване е сложен което означава,че все още гена който е отговорен за този дефект в  развитието не е открит. Няма и генетични тестове за откриване на носителите на заболяването.

Какво означава това за вашето куче и за вас ?

Първите признаци се появяват скоро след отбиването,когато кученцето започва да се храни с твърда храна.  Частичното запушване на хранопровода причнинява регургитация (пасивно повръщане на задържаната в  хранопровода храна и вода) .Засегнатите животни са изключително слаби, а същевременно имат добър  апепит.  Те са предразположени към аспирационна пневмония (тежко възпаление на белите дробове дължащо се на попадане на храна и вода в дихателните пътища) .

Перизистиращата дясна аортна дъга е заболяване което може хирургически да се коригира. Отлагането на  оперативната интервенция увеличава риска от аспирационна пневномия и от трайни  нарушения в хранопровода.

Васкуласните рингови аномалии никога не изчезват с растежа на кучето или котето

Как се диагностицира?

За това заболяване може да се усъмните, ако кученцето Ви започне да регургитира  храна и  вода след като сте  го отбили.Важно е да разграничи регургитирането което е пасивен процес от активното повръщане .

Ренгренографията на гръден кош със или без контраст.

Как се лекува?

Лекува се само оперативно.Операцията се състои в отваряне на гръдния кош и прерязване на създаващия  прищъпването на хранопровода съд.  Операцията  трябва да се направи във възможно най-ранна възраст , за да  се предостврати  увреждането на стената на хранопровода. Следоперативният период е много важен и включва хранене с течни храни от изправено положение за известен период от време . Това се прави с цел да се подпомогне преминаването на храната в стомаха. След 2-4 седмици постепенно започва да се включва на малки и чести порции и твърда храна. При някой животни поради  сериозно увреждане на стената на хранопровода регургитирането  не изчезва независимо хирургичната интервениция.Подобрението се изразява в  намаляване честотата на повръщанията и животните като цяло се чувстват добре и имат нормален живот.