Диагностика на неврологични заболявания

Диагностика на редица неврологични заболявания засягащи централната (главен и гръбначен мозък) и периферна (нерви и невро-мускулните свързвания) нервна система, както и на заболявания от друг произход (метаболитни, ендокринни и др.), които могат да предизвикат редица неврологични смущения в организма на животните. Правилно извършеният и обстоен неврологичен преглед има ключова роля и е първа стъпка в определяне на мястото, където е засегната нервната тъкан.

DSC_5290 DSC_5291 DSC_5293

За по-точното определяне локализацията на увреждане на нервната тъкан се използват редица диагностични изследвания. Тъй като нервната тъкан може да бъде засегната от редица заболявания като възпалителни, дегенеративни, травматични и други, се подбира и типа на диагностично изследване. Така например изследването на гръбначномозъчна (цереброспинална) течност има важно значение при откриване на заболявания от възпалителен характер. Изследването се извършва в условията на клиниката след дълбока седация.

DSC_4870

Нормално гръбначномозъчната течност е абсолютно прозрачна, докато при възпаление тя променя цвета си и става мътна. Микроскопски се откриват голямо количество клетки, особено бели кръвни телца, които нормално почти липсват

Стандартното рентгеново изследване може да открие някои структурни изменения по гръбначния стълб като например фрактури и деформации на прешлени, промяна в размера на междупрешленните пространства, аномалли в броя на прешлените и др.

hemivertebrae

Неправилно развитие на гръдни прешлени (хемивертебре – полупрешлени) при брахицефална порода куче

Контрастно изследване на гръбначния мозък (миелография) е образно диагностично изследване, което също извършваме рутинно в клиниката. То е много добър метод за определяне с точност на мястото където е притиснат гръбначния мозък при дискова херния, туморни процеси в областта на гръбначния стълб, при т.нар динамични лезии и др.

DSC_2234

Повдигане на долната част на контрастния стълб при дискова херния

В някои случаи е необходимо извършването и на допълнителни образнодиагностични изследвания с цел изясняване на диагнозата. Такива изследвания са компютърен томограф и ядреномогнитен резонанс.

DSC_0820 CT scan head
Ядрено магнитен резонанс, откриващ дискова херния и притискане на най-крайната част на гръбначния мозък (cauda equina) при куче от порода немска овчарка Компютърната томография е основен метод за диагностика на заболявания в черепната кухина

Ехографията може да бъде полезна за откриване на някои заболявания, засягащи главния мозък като хидроцефалия, квадригеминални цисти и др. Те се срещат най-често при кучета от т.нар. породи играчки като ехографското изследване се извършва през фонтанелата, когато е отворена.

NISANOVA_LOLA_20120821143650_1443591

Увеличено количество течност и формиране на кухина между главния мозък и черепа при чихуахуа със съмнение за квадригеминална циста

Лечението на неврологичните заболявания може да бъде медикаментозно или оперативно. Някой заболявания като менингит, идиопатична епилепсия, вестибуларен синдром и други се контролират успешно с медикаменти, докато за други при които има съпътстваща травма на мозъчна тъкан (дискова херния, фрактури или луксации на прешлени, динамични лезии и др.) се препоръчва оперативно лечение.

DSC_4325 DSC_1641
fx cervical spine

За стабилизиране на фрактури и луксации в областта на гръбначния стълб се използват различни типове импланти, по подобие на тези намирайки приложение при травми на крайниците

ivd2 3

Ясно се вижда съдържанието на диска, разположено ексцентрично в гръбначно-мозъчния канал

5 10

Отстраняване на дисковия материал става след правене на прозорче между два съседни прешлена (хемиламинектомия)

Всички използвани снимки са от клиничната практика на Обединена Ветеринарна Клиника