Назална аспергилоза

Това е втората най-често срещана причина за хронични изтечения от носа при кучетата. Изразено в проценти това са между 7-34% от заболяванията на носната кухина.

Тя се причинява от гъбичка наречена Аспергилус.Това е група от над 150 различни вида гъбички,които се срещат в околната среда. Не всички видове са патогенни, но има и такива които са способни да причинят заболяване обикновено заболяват само при имуносупресирани пациенти или такива със съпътстващи заболявания на дихателната система. Гъбичките отделят спори ,които биват инхалирани и при някой кучета могат да причинят алергична реакция, а при други заболяване. Има породна предразположеност ротвайлери и ретривъри са най-често засегнати,.но може да боледуват кучета от всякакви породи. Мъжките кучета по-често се засягат в сравнение от женските. Това са обикновено кучета в млада до средна възраст.

Заболяването е свързано с възпаление на костите наречено остеомиет при което настъпва разрушаване на носната кухина и/или носните синуси, носните конхи и дори може да премине през решетъчната кост и да стигне до мозъка.

Стопанина обикновено забелязва, кихане, гнойни или от  време на време кръвенисти изтечения от ноздрите със силна и неприятна миризма. Тези изтечения не изчезват независимо от използваните антибиотици. Обикновено се засяга една от ноздрите,и се наблюдава обезцветяване на кожата около засегнатата ноздра. С напредването на заболяването се появява болка и дискомфорт при докосване в областта на главата, летаргия и загуба на апетит.

Терапията зависи от до колко е напреднало заболяването, може да се състои от неинвазивни методи включващи медикаментозна терапия,промивки на носната кухина със специални противогъбичкови препарати до инвазивни методи, включващи хирургични техники за поставяне на катетри за приложение на медикамента в синусите.

Ако искате да разберете повече за самото заболяване, диагностиката и самото лечение, Моля не се колебайте да ни попитате.

Д-р Лилия Михайлова