Ларингеална парализа

Какво е Ларингеална парализа?

Това е заболяване ,коетое свързано със затруднено дишане, което  е началото е леко-степено и прогресивно води до влошаване.

По-често се среща при възрастни кучета,предимно  се засягат кучета от едри породи,но може да засегне и дребни породи както и котки.Често  пъти това заболяване  води до затруднение в дишането  и има нужда от спешна ветеринарна помощ.

Консервативната терапия може да бъде ефективна в леко-степенни те случай. Но в повечето случаи при които  дишането  е  значително затруднено се налага оперативна корекция  на проблема. Хирургичната намеса не възстановява функцията н аларинкса,но значително подобрява качеството на живот на пациентите.

Причини:

Ларингеалната парализа се причинява от нарушаване и спиране на работата на нерва контролиращ работата на ларинкса.

Ларинкса( входа на дихателните пътища) нормално се отваря при вдишване за да може въздуха да влезе в трахеята и се затваря   при прием на храна  и  вода за да предпази дихателните пътища от навлизане на  храна и вода .

Когато ларинкса не функционира правилно поради ларингеална парализа, пътя на въздуха е силно стеснен, което значително затруднява дишането .  Усещането е подобно като да се диша през сламка.

Ларингеалната парализа е част от генерализиван нервно-мускулен синдром наречен: Geriatric Onset Laryngeal Paralysis and Polyneuropathy (GOLPP).Причината за настъпванто на това заболяване не е напълно изяснена,но не смята че има генетична предразположеност. Ларингеалната парализа е често най-ранният симптом на GOLPP, но  също така хранопровода също често пъти може да бъде засегнат по-време на ранни те стадии. Нарушаването на функцията на хранопровода води до затруднение в  приемането на храна и вода,което допълнително увеличава  риска от попадане на храна и вода в дихателните пътища, и това  от своя страна може да причини инфекция на белите дробове наречена „аспирационна пневмония”

Ларингеална парализа също може да бъде причинена от  травма или от тумори в областта на врата. Има и конгенитална форма на ларингеална парализа, което  се проявава при кучета под 3 месечна възраст.

Породна предразположеност

Ларингеалната парализа най-често се среща при лабрадори,но и при много други породи  както от едри така и от дребни породи, ,йоркширски териери и померани.

 Конгениталната ларингелана парализа е наблюдавана при някой от следните породи: Далматинци, сибирски хъскита, питбули, стафордширски териери, черни руски териери и дриги.

Клинични признаци

Те варират в зависимост от  стадия и прогресиране от на заболяването.То може да е спешно  състояние изискващо незабавна медицинска помощ. Влошаване на дишането най-често става  при превъзбуда, стрес, при физическо натоварване, излагане на висока температура и/или висока влажност. GOLPP може да прогресира в генерализирана слабост и  некоординираност на движенията.

Най-честите клинични признаци са:

 • Шумно и хъркащо дишане
 • Учестено дишане с отворена уста
 • Кашлица
 • Гадене
 • Регургитация
 • Лесна уморяемост при натоварване и излагане на топлина
 • Промяна на гласа и начина на лаене
 • Затруднено дишане
 • Посиняване на езика и венците
 • Припадъщи

Диагноза

Ларингеалната парализа се диагностицира чрез   директно наблюдение на работата на ларинкса, което се извършва с лека седация.

ДНК генетични тестове са налични при кучетата от засегнатите от конгениталната ларингелна парализа породи.

Терапия

Важно е да се знае , че това заболяване няма пълно излекуване и възстановяване нормалната работа на ларинкса.

Има два подхода:

 • Консервативен, които се прилага единствено и само в леките случаи и включва:
 • Намаляване на стреса
 • Лекарства,които са от групата на анксиолитиците
 • Ограничаване на движението
 • Ограничаване на излагането на прекомерна влага и топлина
 • Използване на нагръдник вместо нашийник
 • Загуба на тегло
 • Физиотерапия за поддържане на мускулната маса
 • Ако има наличие на аспирационна пневмония се използват антибиотици.

 

Стабилизирането на критичен пациент с ларингеална парализа включва  подаване на кислород, понякога се налага интубиране  или поставяне на назо-трахеален катерър за да се подобри дишането, охлаждане ако пациента е с висока температура, флуидна терапия и медикаменти за седация с цел намаляване на стреса.

Хирургично лечение:

Най-често използваната техника се нарича аритеноидна латерализация или “tie-back”, която цели  ларинкса да бъде постоянно отворен и да се подобри дишането.  Независимо че операцията не възстановява функцията на ларинкса тя значително подобрява дишането и качеството на живот на пациента.

Мониторинг

Аспирационната пневмония е често усложнение след тази операция,но аспирационна пневмония също често е налична и при  не оперирани пациенти ,затова преди операция ,, винаги се прави снимка на гръдния кош.

Леко-степенна кашлица след пиене на вода и хранене  е често и нормално да  се наблюдава след операцията,  но такава често е налична и преди операцията.

За да се избегне аспирационна пневмония е желателно да се дава вода по малко  и на често, ( няколко глътки ) и храна която е оформена на малки хапки ( като топчета или кюфтенца).

Не трябва да позволявате на вашето куче да плува!

Вашето куче трябва незабавно да бъде прегледано от ветеринарен лекар ако забележите някой от следните признаци:

 • Отказване от храна
 • Летаргия
 • Треска
 • Постоянна кашлица
 • Изтечения от носа

 

Ларингеалната парализа изисква мониториране и грижа през целия живот. има тенденция да прогресира бавно и някой кучета могат да имат леки признаци с години и може да бъдат  само на консервативна терапия преди дишането да бъде значително засегнато.

Намаляването на подвижността  при GOLPP е  вариращо и в различна степен и тъй като заболяването  се развива при възрастни кучета ,много от тях могат да имат нормална продължителност на живота преди заболяването да прогресира в по генерализирана мускулна слабост. Физиотерапията може да помогне за подобряване на мускулната сила и тонус.  

Кучетата с конгенитална ларингеална парализа често  имат лоша прогноза, но това пак зависи от породната предразположеност.

За повече подробности попитайте нашите специалисти!