Коледни и новогодишни опасности за домашните любимци

Наред с веселото настроение и празничните трапези около зимните празници, трябва да внимавате за здравето на вашите домашни любимци.Богатите трапези и многото роднини и гости в къщи са чудесна възможност за четирикраките любимци да си изпросят лакомства, които по принцип са им забранени. Особено внимавайте с храни като:

сладки и шоколад
грозде и стафиди
храни, съдържащи лук
мазни храни
храни, богати на сол
кости
ядки

Друга опасност около новогодишните празници е празничната украса. Гирляндите и дребните играчки са често обект на игра особено от котките и често биват погълнати от тях. Внимавайте и с електрическите кабели на светещата украса, тъй като в играта си кучето или котето може да прегризе кабела на включените в електрическата мрежа светещи лампички.
Много от цветята донесени в къщи около празниците могат да бъдат отровни за домашните любимци или да предизвикат храносмилателни, респираторни или сърдечни проблеми след поглъщане.

Навън опасностите са не по-малко през зимния период. Една от най-опасните отрови за домашните любимци антифриз е особено разпространен през зимните месеци. Поради сладкия си вкус той е много апетитен за за кучетата и котките и те с охота го поглъщат. Ако имате и най-малкото съмнение, че домашния ви любимец е погълнал антифриз веднага се свържете с ветеринарен лекар, тъй като това отравяне протича изключително бързо.

Опасност през този сезон има и от измръзвания – както локални на уши и крайници така и цялостни. Особено чувствителни са късокосместите породи.

Коледните и новогодишни празници могат да внесат и известен стрес в спокойния живот на вашия домашен любимец. Еуфорията и промените в къщи, непознатите гости, бомбичките, фоерверките са фактори внасящи безпокойство за четириногите ни приятели и е важно да им отделим малко време за игра и грижа в спокойните часове извън празненствата.