Клиничен случай фибросаркома при заек.

Фибросаркомата е злокачествен бързо развиващ се тумор ,среща се при котки,кучета,зайци. При зайците причина за развитието на фибросаркомата могат да бъдат вируси:полиома вирус,злокачествен заешки фибора вирус .
Заек, женски не кастриран на 5 години.
Анамнеза:
От седмица прогресивно намаля количеството изядена храна ,последните два дни изобщо не иска да се храни. Заека е редовно ваксиниран и обезпаразитяван за върешни и външни паразити.Храни се със сено и гранулирана храна за зайци. Отглежда се в апартамент и никога не е излизал навън. Няма други животни в апартамента.
Клиника:
Анорексия ,кахексия,апатия,едностранен увеит,нормална температура( 38,5 ).
По цялото тяло ,гърба,крайниците,корема при инспекция и палпация се напипват подкожни нодули ,които са неболезнени,нетемперирани,подвижни и пигментирани с размери от 1 до 5 сантиметра.Някои от нодулите бяха разязвени и кървящи и въпреки това неболезнени.
Подобни образувания не се наблюдават в областта на носа ушите и лицевата част на главата.
Диагностика:
Рентгенография на гръдна и коремна кухина не показа патологични отклонения. Един от нодулите беше отстранен хирургически чрез изрязване и изпратен за хистологично изследване .
Терапия :
Симптоматична терапия беше назначена до изчакване на резултатите от патохистологичното изследване :
Метоклопрамид-0,5мг/кг
Ранитидин-4мг/кг
Симетикон-65мг/заек
Мелоксикам-1мг/кг
Енрофлоксацин-10мг/кг
Венозна инфузия с Хартман 4мл/кг/час
Така назначената терапия продължи около 10 дена до излизане на резултата от патохистологичното изследване .Състоянието на животното слабо се подобри ,което се изразяваше в изрази в поява на апетит .Животното приемаше малки количества храна.
Диагноза:
Fibrosarcoma
Прогнозата за този вид тумори е съмнителна до не благоприятна.Базирайки се на влошеното състояние на пациента и прогнозата стопаните взеха решение за евтаназия .