Какво е ендоскопията?

Ендоскопия  в директен превод означава да „ погледнеш от вътре“ и  е термин, който се използва за  оглед  от  вътре на кухинните органи  от  човешкото и  животинското тяло по медицински причини. Това  изследване се извършва с помощта на уред наречен ендоскоп. Ендоскопите  са  с различни  размери  и устройство,  в зависимост от вида на изследването, за което ще се ползват. Като цяло представляват малка  видео камера, която е  разположена на  края на  флексибилна силиконова  тръба, която се  въвежда през устата, минавайки през  хранопровода и достига до стомаха и  дванадесетопръстника. Колоноскопията е  подобна  техника, при която се  използва колоноскоп, който се  въвежда  през ректума  до  дебелото черво.

Бронхоскопията е метод за  изследване на  дихателната система: ларинкс, трахея  и  големите бронхи.

Collaps tracheae

Tracheal collapse

Ако вашият домашен любимец е имал периоди на загуба на тегло, намален  апетит, повръщане или диария, вашият лекуващ лекар може да Ви препоръча ендоскопия, като  следваща   диагностична стъпка. Понякога е доста  разочароващо, когато  след поредица от  прегледи, кръвни и фекални изследвания  да няма точен отговор на  въпроса: Каква е причината за състоянието на вашия любимец?

нормален хранопровод при котка

нормален хранопровод при котка

Често пъти ендоскопията, която е минимално инвазивна техника, може да  даде  яснота  за  проблема и да помогне на вашия ветеринарен лекар да  достигне  до  крайна  диагноза и да състави  най-подходящия терапевтичен план за вашия  любимец.

Казано на кратко това е нехирургична процедура, която може да се използва за оценка на стомашно-чревния  тракт и дихателната и  пикочо-половата система.

Каква е  целта на  гастро- и колоноскопията?

По време на  изследването ветеринарният лекар има възможност да огледа  състоянието на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, колона и  ректума, и да придобие  информация за наличието на възпаление, за язви и неопластични образувания, чужди тела и паразити. Също така с помощта на  малки биопсични  щипки може да се вземе проба за хистологично изследване, за да се изключи раково заболяване, също така може нехирургично да бъдат изваждени чужди тела от хранопровода и стомаха.

чуждо тяло в хранопровода

чуждо тяло в хранопровода

Ендоскопията независимо, че  е минимално  инвазивен метод, изисква кратка анестезия, след която домашният Ви любимец има  спокойно и неболезнено възстановяване и може да си е вкъщи след  няколко  часа.

Какво да очаквате?

  • – За разлика от гастроскопията при  хората, при  животните  гастроскопията се извършва под обща анестезия, независимо, колко  добре обучен и спокоен е вашият  любимец. Използва се инхалационна анестезия, която е с минимален риск, но винаги има вероятност от нежелани реакции към медикаментите или на усложнения дължащи се на комбинацията от влошеното здравословно състояние на пациента от  заболяването му и  анестезията.
  • – Вземане на кръвни изследвания преди процедурата, за да  е сигурен  вашият лекар, че  пациентът е в достатъчно добро  състояние, за да  бъде подложен на анестезия.
  • – Налага се и 12-24 часова гладна  диета.

Автор: д-р Михайлова