Екзокринна панкреасна недостатъчност при кучето

Екзокринната панкреасна недостатъчност може да бъде една от причините за хронични  храносмилателни разтройства  на нашите домашни любимци.

Панкреасния сок представлява безцветна течност с алкална реакция.При постъпване на храната в  стомашно-чревния тракт задстомашната жлеза секретира в тънкото черво не само  панкреатични ферменти, но и бикарбонати, неутрализиращи солната киселина и поддържащи  алкалната среда в дванадесетопръстника, нeобходима за нормалното функциониране на ензимите. Панкреатичните ферменти – липаза , амилаза и протеаза играят ключова роля  роля във външносекреторната функция на панкреаса .

Екзокринната пакреасна недостатъчност най-често е резултат от общо или изолирано намаление на ферментната активност.Нерядко дефицитът на ферментите се обуславя от нарушаване на тяхната активация в тънкото черво.Състояние съпроводено с дефицит на ферменти и дисфункция на панкреаса се определя като малдигестия. Това нарушение често е съпроводено и със състояние на малабсорбция.

Основни причини за малдигестия:

Намаляване на активността на панкреатичните ферменти

Дефицит на жлъчни киселини в тънкото черво

Инактивация на панкреатичните ферменти в тънкото черво

Дискинезия на жлъчните изводни канали

Нарушаване синтеза на холецистокинина

 

Панкреасът има значително компесаторни възожности. Клинично проявената панкреасна недостатъчност свидетелства за значителни патологични промени в задстомашната жлеза! Стеаторея и креаторея се открива в случаи когато секрецията на панкреасна липаза и трипсин намалява повече от 90%.

В основата на екзокринната недостатъчност на панкреаса лежат следните механизми :

·         Незрялост на панкреаса
·         Обструкция на панкреатичния канал, нарушаваща постъпването на панкреатичния сок в дуоденума
·         Намаляване секрецията на бикарбонати от епитела на панкреасните канали, водещо до окисляване на съдържанието на дванадесетопръстника до рН 4.0 и по-ниско, в резултат на което става денатурация на панкреатичните ферменти и преципитация на жлъчните киселини.
·         Недостатъчност на активирането на ферментите вследствие дефицит на ентерокиназа и жлъчка.
·         Дискинезия на дванадесетопръстника и тънкото черво, вследствие на което се наблюдава нарушение при смесване на ферментите с хранителния химус
·         Деструкция на ацинарните клетки

 

Поради тясната анатомо-физиологична и функционална връзка на панкреаса с другите органи от храносмилателната система, той много лесно бива въвлечен в патологичния процес при заболявания на дванадесетопръстника, жлъчния мехур, жлъчните канали и черния дроб.

Заболявания, протичащи с Екзокринна Панкреасна Недостатъчност

·         Хроничен панкреатит
·         Остър панкреатит
·         Муковисцидоза
·         Вродена патология на панкреаса
·         Първичен склерозиращ холангит
·         Травма на панкреаса
·         Оток на панкреаса
·         Aцинарна атрофия на панкреаса

 

Кучета страдащи от Екзокринна Панкреасна Недостатъчност се поставят на строга диета. На пазара са разбработени специални диетични храни с насоченст към панкреатични проблеми. Храните спадат към лечебния сектор  и могат да бъдат намерени само във ветеринарни клиники и кабинети. В дажбата на такива животни се ограничават мазнините и се добавят витамини , защото тяхното усвояване е ограничено.Могат да се добавят прахообразни панкреатични екстракти.