Дирофилариоза

Дирофилариоза( червей в сърцето), или един неканен гост.
Heartworm

Дирофилариозата е животозастрашаващо паразитно заболяване при кучетата и по-рядко при котките.Причинител на заболяването е Dirofilaria Immitis. Възрастните форми на паразитите живеят в белодробната артерия, а когато инвазията е масивна и в дясната камера, и предсърдие и голямата празна вена на засегнатите кучета. Това може да доведе до дясностранна сърдечна недостатъчност, белодробни проблеми и ако заболяването остане нелекувано до евентуална смърт. В нашата страна все по-често се откриват животни, носещи този паразит. Особено голямо е разпространението му в районите на Южна България, Централна и Източна България. Най-застрашени от заразяване са кучетата, живеещи около големи водоеми и влажни райони, което се обяснява с факта, че разпространители на заболяването са комарите. Силно засегнати райони са: населените места около река Дунав: Силистра, Русе, Видин както и Пловдив Варна, Бургас и др. На практика обаче няма куче, което да не може да бъде заразено.

Начин на предаване на заразното начало. snimka

Както споменахме вече, пренасянето на паразитите става чрез комари. Те са междинен гостоприемник на паразита и пренасят ларвната му форма. Ларвите преминават в крайния гостоприемник (кучета, котки, порчета и др. бозайници) единствено при ухапване от заразен комар. Попаднали в кучешкия организъм тези ларви мигрират в продължение на около 100 дни, докато достигнат крайната си цел белодробната вена. Там се развиват в продължение на повече от 6 месеца до възрастни мъжки и женски форми (макрофиларии). В кучешкото сърце те могат да преживеят в продължение на 5-7 години като през цялото време произвеждат ларви (микрофиларии), които могат да оцелеят в кръвта на гостоприемника в продължение на около 2 години. Когато комар ухапе заразено животно, заедно с кръвта той поема от тези ларви и може да ги предаде на друго куче или някой от гореспоменатите гостоприемници . По този начин се затваря жизнения цикъл на паразита. Някои автори считат, че ларви на дирофилария могат да се предават и чрез бълхи.

Клиника и симптоматика. images (1)

Проявата на клиничните симптоми на заболяването е свързана със здравословното състояние на животното, а също така е и в зависимост от количеството на паразитите в неговото сърце. Първите признаци включват: спорадична кашлица, отпадналост,бърза уморяемост след физически натоварвания и загуба на тегло. С течение на времето кашлицата става хронична и е придружена от трудно дишане, особено по време и след физическо натоварване, повявява се и венозен застой изразяващ се с асцит( събиране на течност в коремната кухина) и отоци по долните части на тялото. Наблюдава се и лека анемия. В напредналите случаи може да се стигне до колапс, дори и при най-малкото физическо натоварване. Дирофилариозата е състояние, при което могат да бъдат увредени трайно и други важни органи – бял дроб, черен дроб, бъбреци. Заболяването обикновено започва безсимптомно или с едва забележими признаци. Често се наблюдават подобни на астма симптоми.

Каква диагностика предлагаме ние, в Обединена ветеринарна клиника Варна.

За диагностиката на заболяването е от изключително важно значение, да се комбинират предимствата на различните диагностични методи и проследяването на историята на пациента, неговата клиника и състояние. Какво може да ви предложим ние: Рентгенография, ултразвуково изследване, ЕКГ, серологично изследване, микроскопски тест за наличие на микрофиларии в кръвта и консулт с нашият специалист кардиолог . Във ветеринарната практика все по-често намират приложение експресните антигенни тестове, които дават значителна точност на изследването.

imagesBORISOVA_PRADA-VERONIKA_20120509132812_1341101
VPC_50mm_123-2

1image_99
downloadimages (4)

Лечение.

Повечето кучета, заразени с дирофилариоза могат да бъдат лекувани успешно. Лечението включва два етапа: елиминиране на възрастните индивиди ( т.н Адултицидна терапия) и техните ларви ( т.н ларвоцидна терапия). Важно е това да се постигне с минимум вредни ефекти от използваните лекарства и минимална степен на усложнения, причинени от умиращите дирофиларии (белодробен тромбоемболизъм). Заради това след диагностиката на заболяването, ние препоръчваме на първо място консулт с нашият специалист кардиолог Д-р Лилия Михайлова, за да може нагледно да се определи рискът от назначаването на терапията,оценка на нормалната функция на сърце,черен дроб и бъбреци.. Заразени кучета, които нямат проявени симптоми или имат леки признаци на заболяването се лекуват със сравнително висок процент на успеваемост в лечението. При тях прогнозата е благоприятна. При напреднали случаи на дирофилариоза е нужно и хирургичното отстраняване на паразитите.Успоредно със специфичната терапия е добре да върви и симптоматична терапия – сърдечни средства, витамини, микроелементи, покой. Шест месеца след провеждане на лечението се прави контролен тест, и ако той е отрицателен вашият домашен любимец се смята за излекуван.

Ето и един от последните ни пациенти.

Кучето е немска овчарка на име Спарки, 8 г, живее на двор, и служи на свойте собственици като пазач. Стопаните не са правили редовна профилактика срещу ектопаразити и дирофиларии. Цезар беше доведен в клиниката за преглед и лечение заради кашлица и затруднено дишане. Въпреки няколкодневното лечение, Спарки не се подобраваше, това наложи да се направи тест за дирофилариоза, които излезе с положителен резултат. Практика в нашата клиника е след диагностика на заболяването, да се направи и ехокардиографско изследване, с цел да се видят промените в сърцето и белодробната артерия и да се определи рискът от лечението. След започнатата терапия Спарки се чувства добре и за щастие няма усложнения. Да му пожелаем по-бързо оздравяване ! 🙂

diofilarioza.testHeartworm-Tests

Профилактика images (3)

За разлика от специфичната терапия, профилактиката е леснодостъпна и практически приложима от всеки собственик. Профилактичните препарати е препоръчително да се прилагат ежемесечно през месеците, в които има комари. Обикновено използваните медикаменти са ефективни и срещу други вътрешни и външни паразити по кучетата (кръгли червеи,бълхи,кърлежи и др.), като по този начин се гарантира по-пълна защита за вашия домашен любимец. Профилактичните методи са изключително ефективни. Когато медикаментите се прилагат правилно и по график, заразяването с дирофиларии може напълно да бъде предотвратено. Немаловажен е фактът, че профилактиката на това заболяване е със значително по-ниска стойност от лечението и не крие никаква опасност за вашия домашен любимец. За допълнителна информация и съвети ще се радваме да се свържете с нас или да ни посетите на място.

Изготвил публикацията: Д-р Георги Киряков