Девет съвета за правилно хранене

Балансирана храна без консерванти. Разгледайте нашите 10 препоръки.

 1. Търсете балансирана храна с висококачествени източници на протеин. За предпочитане са животинските пред растителните протеини. По-голям процент месо се съдържа в по-качествените храни.
 2. Химическите консерванти не са полезни както за хората, така и за животните. Ориентирайте са към храни съдържащи витамин С, Витамин Е и масло от розмарин. Те са по-скъпи, но по-качествени и натурални консерванти.
 3. Изберете храна съдържаща антиоксиданти, омега 3 и омега 6. Те ще поддържат имунната система и добрата космена покривка  на кучето в добро състояние. Полезни са и оказват изключително положително влияние при бъбречна и чернодробна недостатъчност, сърдечни и ракови заболявания.
 4. Ивестирайте във висок клас храни докато кученцето е все още малко! Те съдържат висчки необходими витамини и минерали за осигуряване един пълноценен старт на живота на вашия домашен любимец. Хранейки с висок клас храни спестявате нуждата от допълнителни добавки като калций ,фосфор и витамини.Висококачествените храни са изградени от специална формула,запазваща хранителните вещества в определено съотошение,което осигурява добро храносмилане , максимално усвояване и пълноценно израстване на вашия домашен любимец.
 5. Избягвайте да давате храна от домашната кухня! Кучетата имат по-чувствителен стомах от хората и храни , съдържащи подправки, предизвикват гастроинтестинални неразположения.
 6. Сравнявайки предимствата на домашно приготвените храни и готовата храна, по-добрият избор са готовите храни.Промишлено произведената храна с добро качество поддържат правилното съотношение на хранителните вещества ,което е отговорно за добрия метаболизъм  и пълното им усвояване.
 7. Лакомствата не се препоръчват за продължителна употреба.Те съдържат значително количество месо,но и странични странични  продукти и растителен протеин във вид на екструдирано соево брашно с червен или кафяв оцветител.Високото съдъжание на протеини в лакомствата принуждава животните да ги използват като източник на енергия.Екстензивния протеинов катаболизъм може да доведе до увреждане на бъбреците.Те са особено подходящи  при животни без апетит и при увеличена нужда от протеини.Котешките лакомства са изключително апетитни и подходящи за кучета и котки без апетит.
 8. Лекото недохранване  е за предпочитане пред прехранването.Прехранването по време на разтежа предразполага към напълняване и проблеми с кастно-ставния апарат, най-вече при едрите породи кучета.Прехранването ,особено с висококачествена  храна,съдържаща  необходимите количества от висчки  хранителни вещества,може да доведе до костно заболяване.Дори кучета с еднаква наследственост и активност  могат да се различават  по количеството на нужната храна до 50%.Умерената  активност изисква околко 40% повече храна,а усилената -дори повече.Кучетата със заседнал начин на живот се нуждаят от 20% по-малко храна от кучетата с нормална активност.Преди определянето на количеството  храна ,  трябва да се вземе предвид специфичното състояние на животното и етапа от живота му.
 9. ШОКОЛАД! Кучетата и котките са чувствителни  не точно към шоколада, а към какаото, коeто се съдържва в него. Какаото съдържа метил-ксантинов алкалоид-ТЕОБРОМИН!Той стимулира сърдечно-съдовата система и централната нервна система и е подобен на кофеина.
  Химическа формула на теобромин

  Основната причина, поради която хората имат добра поносимост към шоколада, а кучетата и някои други домашни животни не, е това, че при тях теобромина се метаболизира много по-бавно отколкото при хората, което се  обяснява с ентерохепаталния кръговрат при разграждането му в организма на кучетата. Това води до натрупването му  и значително увеличава въздействието му.Шоколадовото отравяне се проевява с гастроинтестинални,неврологични и сърдечни нарушения !автор: Д-р Светослав Пенчев