Два клинични случая на дискови хернии успешно оперирани в Обединена ветеринарна клиника

С изключение на пространството между първия и втория шиен прешлен, между всички останали прешлени в гръбначния стълб се намират междупрешленни дискове. Те играят ролята на своеобразни амортисъори и поемат сътресенията по дължината на гръбначния стълб. Нормално всеки междупрешленен диск е изграден от сърцевинна част, структурно наподобяваща желе и здрава обвивка. С възрастта тази желеподобна сърцевина на диска се променя, като добива по-твърда структура, като така се изгубват еластичните и свойства.  Това е причината при сравнително леки сътресения и увеличено налягане в междупрешленния диск да се скъса неговата обвивка и твърдата сърцевина да попадне в гръбначния стълб (дискова херния), травмирайки и притискайки гръбначния мозък.  

disc1 disc5

За разликата от останалите породи кучета, при т.нар. хондродистрофична група породи, изменението или стареенето на междупрешленния диск започва изключително рано (след 6 месечна възраст). Ето защо дисковите херниии при тези породи се срещат много често и в млада възраст (например две – три години). Клиничните признаци могат да варират от лека болка в областта на шията до пълна парализа на четирите крайника, парализа на междуребрените мускули и диафрагмата и смърт.

Джулия е 8 годишен женски дакел, който в рамките на 48 часа започва да се движи затруднено с предните, а след това и със задните крайници и се парализира напълно. При постъпването в клиниката беше в добро видимо общо състояние, но с невъзможност да се изправи и с четирите крайника (тетраплегия). Тъй като Джулия сапада към т.нар. хондродистрофичен тип породи кучета (по подобие на пекинез, басет, японски хин и др.), основното съмнение за причината за тетраплегията бе дискова херния в шийната област.

За да установим къде точно е дисковата херния извършихме изследване на гръбначния и канал наречено миелография, при което се инжектира специален рентгенологично видим разтвор между обвивките на гръбначния мозък. Така може да се проследи повърхността на гъбначния мозък и да се открие къде той е притиснат (контрастната материя повдигната). На рентгеновата снимка се видя силно изменен (минерализиран диск) между трети и четвърти шиен прешлен. Там се установи и дисковата херния на миелограмата.
DSC_5550

С цел отстраняване на притискането извършихме оперативна процедура наречена вентрален слот. При нея се достига гръбначномозъчния канал като се прави отвор в прешлените, намиращи се от двете страни на пространството от което е херниирал междупрешленния диск.image03

Достигайки гръбначномозъчния канал, хернииралото дисково съдържание се отстранява, което декомпресира гръбначния мозък. При Джулия облекчението на гръбначния мозък доведе до изключително бързо подобрение като още 12 часа след операцията тя можеше да стои изправена, а около 48 часа по късно почти липсваше неврологична клиника.

Джули 48 часа след операцията

Джеси бе препратена в клниката за диагностика с анамнеза, че има слабост в задните крайници и нестабилна походка. Извършена бе нативна рентгенография, на която се установи стеснение в дисковото пространство между 12-ти и 13-ти гръден прешлен. За уточняване на диагнозата извършихме компютърна томография на гръдно-поясната област на гръбначния стълб, при което изследване се откри масивна дискова херния от дясно между 12-ти и 13-ти гръден прешлен.

62f24

Компютърната томограма на Джули

24 часа по-късно Джеси вече не можеше да се изправя на задни крайници и започна да задържа урина. Извършихме операция наречена хемиламинектомия, при която се отстранява част от стените на прешлените разположени от двете страни на засегнатото дисково пространство, за да бъде достигнат и отстранен хернииралия диск. Необичайното при Джеси бе, че хернията бе толкова обширна, че за да бъде отстранена се наложи да отворим и съседното междупрешленно пространство (между 13-ти гръден и първи поясен прешлен).

032008    image006

Хемиламинектомия за достигане на мястото на притискане на гръбначния мозък с цел да се отстрани хернииралото дисково съдържание

Джули 5 дни след операцията