Всички ветеринарни лекари с достъп до Национална база данни

От 1 юли в нея влизат и бездомните, и домашните кучета * До 13 юли шуменските ветеринари могат да подават молби до Агенцията по безопасност на храните

Микрочипът е ЕГН-то на вашия четириног любимец * Регистрираните кучета в община Шумен за 6 месеца са 487, за цялата минала година са били едва 112

Тонка ПЕТРОВА

Срокът, в който всички частно практикуващи ветеринарни лекари в областта могат да подават молби за достъп до Национална база данни, е 13 юли, каза директорът на Агенцията по безопасност на храните (АБХ) в Шумен д-р Катя Райкинска.

Големината на микрочипа е колкото оризово зърно.

Големината на микрочипа е колкото оризово зърно.

По данни на председателя на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Иван Щерев, частните лекари на територията на областта са общо 43. Все още не е ясно колко от тях са подали вече молби, но според д-р Щерев, вероятно ще го сторят всички.
В момента единствено ветеринарните лекари, които изпълняват държавната профилактична програма за селскостопанските животни, и управителите на приютите за безстопанствени кучета имат достъп до регистъра. От началото на юли Агенцията по безопасност храните започна да събира данни за всички, които желаят да въвеждат данни в този регистър. Не е ясно кога това ще се случи, защото е предвидено обучение на ветеринарните лекари преди те да получат  контролиран достъп до информацията. В зависимост от броя на желаещите, ще се сформират различни групи, които ще минат необходимото обучение за работа с информационните системи.
Както многократно досега сме писали, този достъп беше един от сериозните проблеми за чипирането на домашните кучета. Поради това, че частните лекари не можеха да регистрират поставения микрочип в националната база, липсваше стимул у гражданите да поставят този чип.

 Досега достъп до Националната база данни имаха само държавните ветеринарни лекари. Със специален четец д-р Илия Изворски от АБХ проверява дали това хъски, вързано в двор в ромската махала в Шумен, има поставен микрочип. Снимка Тонка ПЕТРОВА

Досега достъп до Националната база данни имаха само държавните ветеринарни лекари. Със специален четец д-р Илия Изворски от АБХ проверява дали това хъски, вързано в двор в ромската махала в Шумен, има поставен микрочип. Снимка Тонка ПЕТРОВА

Досега, ако той беше поставен от ветеринарен лекар, който няма достъп до тази база, той попълваше данните на хартиен носител и ги предаваше  в областната дирекция  на АБХ.  Така на куче, чипирано в Шумен, но изгубено на морето, стопанинът не можеше да бъде открит. След промяната регистърът, освен данни за стопанина на кучето, ще съдържа информация и за направените му ваксини и кастрация.

От 1 юли т. г. и бездомните кучета влизат

в Националната база данни. В столицата вече започнаха чипирането на всички улични кучета, минали през приютите за кастрация и върнати по места, както е по закон. Надеждите са, че с тази база данни да се спре безконтролното изхвърляне на домашни кучета на улицата. Ще се пресекат и опитите на някои общини да прехвърлят уличните си кучета в съседни райони.

В Шумен

поставянето на микрочип на бездомни кучета е факт от няколко години, но се отнася само за онези четириноги, които са осиновени от Немския кастрационен център. Чипът се заплаща от осиновителя, който е длъжен и да регистрира бъдещия си домашен любимец в общината и така да го вземе. Мярката беше въведена със заповед на кмета Красимир Костов, за да спре практиката да се осиновява куче и да се връща пак на улицата.

Регистрираните домашни кучета в община Шумен за първите 6 месеца на годината са 487. Ако това върви със същите темпове, очаква се в кметството  да бъдат регистрирани 8 пъти повече домашни любимци от м. г. Това каза Музафер  Ехлиманов, старши експерт в общината. За цялата минала година са били едва 112. „Просто нашите инспектори по Наредба № 1 си свършиха добре работата”, заключи Ехлиманов. Те са имали срещи с домоуправители, затегнали са контрола и по вилните зони.

Челен опит

От столичния приют „Екоравновесие” вече започнаха да обезпаразитяват и кастрират безплатно домашни кучета в районите край София. Първо почнаха от „Нови Искър“. Това е една от мерките, които се предприемат за намаляване на популацията от бездомни кучета. При обиколките от „Екоравновесие“ ще разясняват и ползите от кастрацията за самото животно, както и че след това собствениците им се освобождават от таксата за домашен любимец.
Община Варна пък планира да направи голяма обществена поръчка за закупуване на чипове, които така ще излязат значително по-евтини, да ги продаде на частните ветеринари, а с получените суми да се започне чипиране и на уличните.
Справка показва, че в Шумен, за да поставите чип на домашния си любимец, са ви нужни поне 30 лева. Първата година, обаче, това ще ви спести плащането на такса в общината, която е 12 лева за градските кучета и 5 лева за селските.
Община Търговище подарява 100 микрочипа на собствениците на първите регистрирани в кметството домашни кучета. Решението беше взето от общинския съвет в града. Целта на подаръка е стимулиране на жителите да регистрират своите кучета. Администрацията е заделила 965 лева за закупуването на сто електронни микрочипа.

Полезна информация за микрочиповете

Микрочипът е стeрилна, стъклена капсула, която не може да бъде счупена и е с големината на оризово зърно, запазва местоположението си в тялото и съдържа петнадесетцифров номер. Този номер не може да бъде изтрит или променен. Специален четец активира микрочипа и прочита информацията, съдържаща се в него. Регистрацията в базата данни е безплатна и практически е завинаги. В нея могат да се регистрират кучета, котки, птици, коне, влечуги, диви животни и други.
Тези уникални 15 цифри, които се превръщат в своеобразно ЕГН за кучето, го свързват със собственикa, и паспорт, в който са отбелязани лекарските манипулации. Tози чип е едно от необходимите неща за напускане на страната. Tой удостоверява, че представеното от вас куче е същото животно, за чието клинично описание предоставяте на митническите власти паспорт. Номерът, който се носи от чипа, се разчита от специален четец, подобен на тези за баркодове в магазините.

 

ИЗТОЧНИК: grada.bg